Stemmen in de categorie Legal Woman of the Year 2022 was mogelijk tot 18 november 2022 12.00 uur
Sabine ten Doesschate
Kantoor
Sjöcrona van Stigt Advocaten
Functie
advocaat partner
LinkedIn-profiel
link
Sabine ten Doesschate is de vrouwelijke advocate die het MH17-proces heeft gevoerd (samen met haar kantoorgenoot). Dit gigantische proces is een waanzinnige juridische uitdaging, maar is daarnaast uiteraard ook op andere vlakken zeer ingrijpend. Sabine heeft de strafrechtelijke vertegenwoordiging op een zeer waardige en kundige manier gedaan (en doet dat nog altijd). Ook deze omvangrijke en ingrijpende zaak weet zij te combineren met haar privéleven (ze heeft een groot sociaal hart en veel vrienden en niet te vergeten een gezin met 3 kinderen). Op dit moment behartigt Sabine ook de belangen van de verdachte Spaanse vrachtwagenchauffeur die inreed op de buurt BBQ in Nieuw-Beijerland. Opnieuw een heftige zaak waarin Sabine immer kundig en kalm blijft.
Caroline Janssen
Kantoor
Aegon Schadeverzekering N.V.
Functie
Head of Legal
LinkedIn-profiel
link
• Caroline is sinds eind 2021 actief in haar huidige functie als Head of Legal van Aegon Schadeverzekering NV., waarbij ze als leidinggevende verantwoordelijkheid is voor een hoog specialistisch team vol experts.
• Ze toont leiderschap door een combinatie van enthousiasme en energie, materiedeskundigheid op domeinen juridische zaken en fraudebeheersing, waarbij ze staat voor haar team en in verbinding werkt aan het bereiken van resultaat.
• Hiermee toont Caroline dat een managementrol haar goed past. Haar natuurlijke talent voor leidinggeven combineert ze met authenticiteit en learning agilty. Ze is een innemende persoonlijkheid en blijft nieuwsgierig hoe ze zelf zaken effectiever kan aanpakken en is actief op zoek naar feedback, durft hulpvragen te stellen en blijft zichzelf uitdagen.
• Ze is al jurist expert in schadezaken, waaronder letselschade én was de drijvende kracht achter het insourcen van litigation activiteiten voor Aegon Nederland en geeft met succes sturing aan lopende juridische zaken, contract management, regulatory fraudebeheersing, product approval, charter mandates. Daarmee is ze een belangrijke en onmisbare verantwoordelijkheid binnen Schadeverzekering NV en een liaison richting de rest van de organisatie
• Caroline levert een bredere maatschappelijke en juridische bijdrage door o.a. actieve inzet:
o Verzorgen van een dagdeel opleiding voor de leergang beroepsopleiding Personenschade onderdeel fraude (o.a. fraude-indicatoren, persoonlijk onderzoek, ethiek)
o Demonstreren van leidershap door geven van presentatie op vrouwen in finance, showcasing expertise, management, leiderschap & goede werk-privé balans
• We zijn trots om haar in ons in het Management Team van Schadebedrijf te hebben en met plezier nomineer ik haar voor Legal Women of the Year.
Irina Buga
Kantoor
De Brauw Blackstone Westbroek
Functie
Senior Associate
LinkedIn-profiel
link
Irina specialises in international investment and commercial arbitration. She has acted as counsel in arbitration proceedings under the ICC, NAI, ICSID, and PCA rules, as well as in proceedings before Dutch courts.
Before joining De Brauw in 2015, Irina was a Doctoral Fellow at the Netherlands Institute for the Law of the Sea (NILOS). She has also worked as an Associate Legal Officer at the International Court of Justice in The Hague, and as part of the arbitration practice of a major international law firm in Paris.
Irina is the author of numerous articles on international law and dispute settlement, as well as of a book on international law published by Oxford University Press in 2018.
Irina has received various awards, including the Clifford Chance Prize for Best Performance in the MJur Programme and Winter Williams Prize in International Economic Law at Oxford, as well as awards from the Royal Netherlands Society of International Law, the Rhodes Academy of Oceans Law and Policy, and various other organisations. Irina has also recently been appointed by the European Union, alongside five other individuals, to the roster of arbitrators for the settlement of future disputes between the EU and the UK under the EU-UK Trade and Cooperation Agreement (TCA).
Janneke de Smet
Kantoor
Openbaar Ministerie / Landelijk Parket
Functie
Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie
linkedIn-profiel
link
Janneke de Smet bekleedt op dit moment een toonaangevende functie binnen het Openbaar Ministerie en heeft in haar carriere al veel bereikt. Ze is daardoor betrokken bij diverse grote strafzaken (Marengo proces/MH17) met een enorme impact op de samenleving. Ook is ze initiatiefnemer en opleider bij projecten betrokken waardoor op een innovatieve manier een veelheid aan crimineel vermogen kon worden afgepakt. Hierdoor zijn criminele bedrijfsprocessen verstoord. Ook zet ze zich in voor het stoppen van voortgezet crimineel handelen in detentie.
Janneke de Smet richt zich als plaatsvervangend hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie op de aanpak van internationaal georganiseerde criminaliteit. Vanuit deze publieke functie is ze betrokken bij diverse grote (impactvolle) strafzaken zoals Marengo, het MH17 proces, internationale migratiecriminaliteit en de PGP communicatie zaken.
Vanuit een enorme gedrevenheid draagt zij dagelijks bij aan het veiliger maken van Nederland. Dit doet zij door het tonen van visie en leiderschap op de aanpak van criminele machtsstructuren en in het bijzonder op de criminele verdienmodellen erachter. Hierover geeft ze ook regelmatig presentaties en trainingen.
Janneke heeft, samen met een aantal collega’s, het OM vrouwennetwerk wOMen opgezet. Een netwerk met een visie: bijdragen aan een inclusief OM waarin alle medewerkers zich welkom en waardeert voelt.
Tenslotte is Janneke een echte energieke powervrouw: ze staat voor iedereen klaar, ziet altijd overal kansen en brengt mensen in beweging!
Ines van Dijk
Kantoor
Dentons
Functie
Partner / notaris
LinkedIn-profiel
link
Van kinds af aan betrokken bij de ‘koekjesfabriek’ die meer dan 90 jaar geleden door haar familie in Overijssel is opgericht en een down-to-earth persoonlijkheid zonder poeha – een carrière bij het grootste advocatenkantoor ter wereld lag voor Ines van Dijk niet per se voor de hand. Toch heeft ze zich op volledig eigen, bescheiden en integere wijze stevig neergezet op de Zuidas. Op haar 31e werd ze én de destijds jongste notaris van Nederland, én partner bij ons kantoor, toen nog Boekel de Nerée geheten. Haar praktijk bestaat grotendeels uit commercieel vastgoed, ondernemingsrecht en het familievermogensrecht, in het bijzonder estate planning. Deze multidisciplinariteit is uitzonderlijk, maar ook kenmerkend voor Ines. Ze gelooft niet in silo’s en heeft de zeldzame gave om vakoverschrijdend te denken, altijd de ‘big picture’ te zien. Tegelijkertijd vergt dit ook nogal wat van iemand omdat je onder andere op alle rechtsgebieden up to date moet blijven. Naast haar werk is ze medewerker van het tijdschrift Rechtspraak Ondernemingsrecht.
Ze is echter niet alleen een harde werker en inhoudelijk steengoed, maar weet ook dankzij haar loyale, betrouwbare, toegankelijke en no-nonsense persoonlijkheid cliënten en collega’s langdurig aan zich te binden. Ze heeft plezier in haar werk en dat is aanstekelijk. Daarnaast is ze een heel goede people manager. Zoals bekend zijn niet alle partners ook goede managers. Ines is een schoolvoorbeeld van iemand die beide kwaliteiten combineert. Haar werkgeluk hangt niet alleen af van de intellectuele uitdaging die ze dagelijks in haar werk vindt, maar ook van het geluk van haar team. Ze is oprecht geïnteresseerd in haar collega’s en doet er alles aan om een goede sfeer te creëren waarin iedereen zich gezien, gewaardeerd en serieus genomen voelt. Dit viel al op toen ze zelf jonger was dan sommige collega’s aan wie ze leiding moest geven, en is nu nog steeds kenmerkend voor haar leiderschapsstijl.
Ines zet zich naast haar eigen praktijk breed in binnen kantoor. In 2019 werd ze het eerste vrouwelijke lid van de Europe Compensation Committee – een verbindende rol waarin ze aan de ene kant een vinger aan de pols moet houden bij alle partners binnen Europa en in het bijzonder Benelux, en aan de andere kant het beleid van de ECC goed moet laten landen. Deze combinatie van het creëren van breed draagvlak en tegelijkertijd oog houden voor het individu is een rol die haar goed past. In 2022 is ze daarnaast benoemd tot Europees Co-Head van de Family Office and High Net Worth Individuals sector groep.
Ze is actief betrokken bij de pro bono-praktijk van kantoor. Voor sommige pro bono-cliënten is ze al vele jaren een vertrouwd adviseur binnen Dentons. Van culturele instellingen tot organisaties die zich bezighouden met women’s advancement, digitale rechten, het milieu of mensenrechten – een zeer breed scala van organisaties kan al jaren bij haar terecht voor advies op het gebied van onder andere governance, schenkingen, de afwikkeling van een nalatenschap of de oprichting van nieuwe goede doelen.
Ook buiten Dentons is ze maatschappelijk actief. Onder andere is ze sinds 2016 bestuurslid van Kinderfonds MAMAs. Ines houdt zich voor de stichting onder andere bezig met erfenissen, legaten, statuten en overige governancevraagstukken. Kinderfonds MAMAs is in 1999 opgericht op verzoek van Nelson Mandela en probeert een bijdrage te leveren aan de kansen van kinderen in Zuid-Afrika. Het motto van de organisatie is Mandela’s uitspraak “Het bestrijden van armoede is geen daad van liefdadigheid. Het is hooguit réchtvaardigheid.” Wat ons betreft is Ines echt een rolmodel anno nu. Ze brengt ‘leading by example’ moeiteloos in de praktijk, zonder verborgen agenda en met open vizier. Een voorbeeld van inclusief leiderschap waar wij trots op zijn. We gunnen Ines het podium en hopen dat velen zullen zien dat het ook zó kan, óók op de Zuidas – en haar voorbeeld zullen volgen.
Dieuwke Hooft Graafland
Kantoor
Loyens & Loeff
Functie
Advocaat
LinkedIn-profiel
link
Namens ons kantoor draag ik, Hermine Voûte, partner bij Loyens & Loeff en voorzitter van de Diversiteitscommissie, met veel trots Dieuwke Hooft Graafland voor als kandidaat voor Legal Woman of the Year 2022.
Dieuwke is een uiterst toegewijd advocaat die een enorm juridisch talent en grote vakinhoudelijke kennis koppelt aan een flinke dosis ondernemingszin. Hierbij is zij zeer goed op de hoogte van actuele uitdagingen binnen onze samenleving en heeft zij een enorme drive om ook buiten haar rol als professional iets voor anderen te betekenen. Dit heeft geleid tot een veelheid aan uitzonderlijke verdiensten, zowel binnen het rechtswezen als binnen een brede maatschappelijke context.
Sinds 2011 is Dieuwke advocaat in het team Life Sciences & Healthcare van Loyens & Loeff. In dit team adviseert zij zorgverzekeraars, zorgaanbieders en investeerders in de zorg en, indien nodig, procedeert zij uit naam van deze partijen. Door haar ervaring in de fusie- en overnamepraktijk heeft Dieuwke zich gespecialiseerd in de governance van zorginstellingen en is zij als advocaat en boardroom advisor betrokken bij (internationale) samenwerkingen en fusies en overnames in de zorg.
Met haar werk verstrekt Dieuwke nieuw inzicht in de uitdagingen van deze sector – transformatie, innovatie en efficiëntie – zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg in een vergrijzende samenleving. De zaken waaraan zij werkt zijn regelmatig in het nieuws en onderwerp van politieke discussies en Kamervragen, zoals de vrije artsenkeuze, vergoeding van magistrale bereidingen en winstuitkering in de zorg.
Binnen Loyens & Loeff speelt Dieuwke een belangrijke rol in het uitbreiden van de Zwitserse activiteiten van het Life Sciences & Healthcare team. De basis hiervoor werd gelegd tijdens haar secondment in Zwitserland in 2017, waarover werd gepubliceerd in het blad Advocatie. Haar business development activiteiten zette ze sindsdien voort. Eerder dit jaar nam Dieuwke deel aan de handelsmissie van de Taskforce Healthcare naar Zwitserland. Haar netwerk in Zwitserland en positie in de markt hebben ertoe geleid dat zij zeer recent door de Zwitserse overheid is aangesteld als de officiële advocaat van de Zwitserse ambassade in Nederland (Vertrauensanwalt). Dit is een honoraire (onbezoldigde) aanstelling.
Naast haar werk bij Loyens & Loeff richtte Dieuwke in 2021 samen met initiatiefnemers Soeradj Ramsanjhal en Faysal Barrachdi en andere (oud-)advocaten Stichting Bridges Network op: een kantooroverstijgend initiatief dat een bijzondere bijdrage levert aan het bevorderen van diversiteit in de commerciële advocatuur in Nederland. Bridges Network heeft als doel het versterken van de brug tussen rechtenstudenten met een multiculturele afkomst en de commerciële advocatuur.
Bridges Network organiseert (online) events, colleges, presentaties en andere activiteiten gericht op het verkleinen van de kloof tussen multiculturele studenten en de advocatuur. Sinds haar oprichting is de stichting samenwerkingen aangegaan met meer dan 25 advocatenkantoren, vijf universiteiten en verschillende studie- en studentenverenigingen.
Dieuwke besloot samen met anderen Bridges Network op te richten omdat zij vond dat er veel over diversiteit, gelijkheid en inclusie werd gesproken, maar dat er maar weinig werd ondernomen om dit te verbeteren. In september 2022 won Stichting Bridges Network de Inclusion Award tijdens de uitreiking van de SDU Gouden Zandlopers.
Momenteel is Dieuwke als bestuurder actief bij Bridges Network. In deze hoedanigheid werd ze geïnterviewd door onder andere de ZuidAs Today Show, het Advocatenblad, het ABB en
Advocatie Magazine. Op LinkedIn zijn videofragmenten te zien van de events van Bridges Network die Dieuwke na een korte basistraining zelf heeft vastgelegd en gemonteerd.
Dieuwkes maatschappelijke betrokkenheid kwam ook duidelijk tot uiting tijdens de Coronapandemie, toen zij leiding gaf aan de grootste pro bono zaak van Loyens & Loeff van de afgelopen jaren. De zaak betrof het op zeer korte termijn opzetten van XL-(snel)testlocaties onder leiding van oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. Dit project werd uitgevoerd onder zeer hoge druk en was van groot belang voor de Nederlandse samenleving en economie.
Dieuwke ondersteunde de unieke gelegenheidssamenwerking tussen het bedrijfsleven (vertegenwoordigd door VNO-NCW), de GGD’s en de Rijksoverheid onder andere met de juridische vastlegging van de opdrachtverstrekking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de uitvoerder. Onder de titel Fast acting, fast testing verscheen een verslag van dit opzienbarende project met grote nationale betekenis.
Naast deze pro bono zaak gebruikte Dieuwke haar tijd tijdens de lockdowns om haar passieve lidmaatschap van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten om te zetten in een actief lidmaatschap. Dit deed zij door lid te worden van de werkgroep Jeugd- en gezondheidsrecht. Ook was zij tot en met mei 2021 lid van het comité van aanbeveling voor het congres ‘Recht en Gezondheid’ en schreef ze een bijdrage voor de congresbundel die is uitgegeven door Wolters Kluwer.
Dieuwkes uitzonderlijke verdiensten werden al in 2017 opgemerkt toen zij werd uitgeroepen tot een van de First ladies gezondheidsrecht. In 2018 onderstreepte zij haar talent en geestdrift andermaal door de Grotius specialisatieopleiding gezondheidsrecht cum laude af te ronden. Ze bewees hierbij een echte specialist te zijn door een 10 te behalen voor het onderdeel Governance in de zorg (gedoceerd door Legal Woman of the Year 2016 Tessa van den Ende).
Al vele jaren geeft Dieuwke gastcolleges en masterclasses aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, en zij was een aantal jaar als docent verbonden aan de opleiding Jurist in de Zorg. Met haar colleges heeft zij in de loop der jaren tientallen rechtenstudenten enthousiast gemaakt voor het gezondheidsrecht en het vak van advocaat. Zo is het aantal studenten dat aan de slag is gegaan als student-stagiaire, werkstudent of advocaat-stagiaire bij Loyens & Loeff naar aanleiding van een college van Dieuwke niet meer op twee handen te tellen.
Dieuwke is patroon en criticus bij de pleitoefeningen van de Amsterdamse Orde van Advocaten, waar zij haar ervaringen als procesadvocaat deelt met startende advocaten. Zij organiseert regelmatig round tables en webinars voor cliënten en deelt haar visie op de zorg in verschillende columns, blogs, een podcast en publicaties in vaktijdschriften en boeken. In 2019 werd zij geïnterviewd door Wouter Kurpershoek over winstuitkering in de zorg en de juridische lessons learned van het faillissement van het Slotervaart ziekenhuis, waar het team waarin zij werkt zeer nauw bij betrokken was.
Dieuwke heeft de ambitie om partner te worden bij Loyens & Loeff en daar de zorgpraktijk uit te breiden. Ze blijft zichzelf ontwikkelen via onder andere mentoringprogramma’s en nam bijvoorbeeld deel aan het International Women Leadership Programme 2021, waarin ze veel leerde van partners en peers bij andere Zuidaskantoren en grote kantoren in België, Zweden en Finland. Ook heeft Dieuwke veel opgestoken tijdens de netwerkevents van onder andere Legal Women. Zij zegt hierover: ‘Je hoeft niet one of the guys te zijn om verder te komen. Blijf trouw aan je eigen normen en waarden en doe iets wat je leuk vindt, waar je goed in bent, en wat waarde toevoegt, voor jezelf maar vooral voor anderen.’
De verdiensten van Dieuwke binnen de advocatuur en binnen de samenleving als geheel zijn uitzonderlijk. Dat zij dit alles heeft weten te presteren op een leeftijd van pas 34 jaar is op zijn zachts gezegd uniek.
Relevante links en publicaties:
– Profiel Dieuwke op website Loyens & Loeff
https://www.loyensloeff.com/people/dieuwke-hooft-graafland/
– Stichting Bridges Network
https://www.bridgesnetwork.nl/
– International Women Leadership Programme
LinkedIn berichten hierover:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6985199368127569920/ &
– Interview ZuidAs Today Show over Bridges Network
– Interview het Advocatenblad over Bridges Network
– Interview het ABB over Bridges Network
– Interview Advocatie over Bridges Network (september 2022, p. 72-73)
– Aftermovie meetup Bridges Network 10 oktober 2022 (video zelf gemaakt en gemonteerd)
– Aftermovie meetup Bridges Network 8 juni 2022 (video zelf gemaakt en gemonteerd)
– Interview Advocatie over secondment Zwitserland (juli 2017)
– Voorbeelden blogs en columns Zorgvisie
https://www.zorgvisie.nl/blog/column-terecht-van-wtzi-naar-wtza/
https://www.zorgvisie.nl/column-terecht-lappendeken-aan-maatregelen/
Suzanne Arakelyan
Kantoor
AKL Advocatuur
Functie
Advocaat/Eigenaar
LinkedIn-profiel
link
Jelle van Balen (FMO Bank N.V.):
“Ik zal een weg vinden, of anders maak ik een weg.” Deze zin zou de Carthaags generaal Hannibal hebben uitgesproken voordat hij met zijn olifanten de Alpen overstak in zijn oorlog tegen het machtige Rome. Als er een zin zou zijn die precies voor de helft van toepassing zou zijn op Suzanne Arakelyan, dan zou het deze zin zijn. Voor de helft? Jazeker, want gebaande paden heeft Suzanne nooit gekend. Alle stappen die Suzanne in de afgelopen jaren heeft gezet waren op onontgonnen terrein. een duidelijke route naar de top was er niet. Ze heeft geploeterd, geworsteld en geforceerd. Stap voor stap. Steeds een stap hoger, steeds een stap verder. Elke stap was er een die maar weinig mensen zouden durven te zetten.
Daarom zou ik Suus graag willen nomineren voor Legal Woman of the Year 2022. Ik ken niemand met meer talent, wilskracht en maatschappelijke betrokkenheid dan Suzanne. Vanaf het moment dat Suzanne vanuit Armenië naar Nederland kwam was het een ‘uphill battle’ voor haar. Ze kon door hard werken naar het Stedelijk Gymnasium in Schiedam. Na een schooldag gingen al haar klasgenoten op de fiets naar Schiedam Noord. Suzanne moest naar Schiedam Oost, naar de verkeerde kant van het spoor. Tijdens haar rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft Suzanne gewerkt bij diverse advocatenkantoren, drie jaar in het bestuur gezeten van de Rechtswinkel Schiedam en een Master gedaan in Arbeidsrecht.
Suzanne studeerde af in 2013. Dit was op zijn zachts gezegd niet het beste jaar in de geschiedenis van de arbeidsmarkt. De beslissing om meteen voor zichzelf te beginnen en een juridisch advieskantoor te starten getuigde van enorm veel zelfvertrouwen. Suzanne begon tempo te maken. Met 25 jaar oud was Suzanne al succesvol onderneemster en moeder van haar eerste dochter. In plaats van gas terug te nemen schakelde ze een versnelling omhoog. Ze besloot haar juridisch adviesbureau om te zetten in een advocatenbureau. In 2015, toen haar eerste dochter een half jaar oud was, begon Suzanne met de beroepsopleiding. Het pad van een advocaat-stagiair nam ze niet, ze was een van de weinige advocaat-stagiair-ondernemers. Nog voordat ze de beroepsopleiding zonder vertragingen had afgerond werd Suzanne moeder van een tweede dochter.
Het advocatenkantoor van Suzanne bestaat nu zeven jaar. In die zeven jaar is de motor van AKL Advocatuur goed op gang gekomen. Het begon met 1 paardenkracht, nu werken er twee juridisch medewerkers voor Suzanne en wordt haar eerste advocaat-stagiair in november 2022 beëdigd. Suzanne heeft dit jaar een nieuw kantoorpand gekocht in Schiedam, aan de goede kant van het spoor; er zijn er volop plannen voor uitbreiding. Daarnaast heeft Suzanne een eigen bemiddelingskantoor voor juridisch dienstverleners (Suzanne’s Legals), doet ze veel vrijwilligerswerk voor de Lions Schiedam. Ze organiseerde namens de Lions een armoedeconferentie op 1 oktober 2022. (https://www.youtube.com/watch?v=brXc6YEWPgs&ab_channel=SCHIE). Ze dit jaar een top-5 lid van haar BNI Chapter, wat knap is als advocaat.
Juist toen haar eigen kantoor enorm goed draaide heeft Suzanne vijf maanden geleden de stap gezet richting de sociale advocatuur. Ze heeft uit maatschappelijke betrokkenheid veel omzet opgegeven. Dit is een beslissing geweest die maar weinig advocaten zouden maken. Wel typerend voor Suzanne, om vanaf een comfortabele hoogte met beide voeten in het onzekere diepe te springen. Suzanne staat met haar medewerkers nu circa 150 ouders bij in de toeslagenaffaire. De afgelopen maanden is Suzanne hiervoor onder andere te horen geweest in het NOS Radio 1 Journaal: (https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/6d98c413-ad66-41a7-ba69-bfa9d621b713/toeslagenouders-die-niet-naar-rechter-gingen-als-laatsten-gecompenseerd) en te zien geweest in het programma De Hofbar (https://www.npostart.nl/de-hofbar/21-09-2022/POW_05436158) en Een Vandaag (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/advocaten-toeslagenaffaire-klagen-over-meewerking-belastingdienst-dossiers-onvolledig-waardoor-compensatie-nog-langer-duurt/).
Suzanne is een bijzonder persoon. Ze vertegenwoordigd alles waar een jurist of advocaat voor zou moeten staan. De grootste kwaliteit van Suzanne is zonder meer haar enorme wilskracht. Als je Suzanne hoort spreken over haar vak en cliënten, dan wordt deze wilskracht echt tastbaar. Het is een ‘force of nature’. Ik ken niemand met een vasthoudendheid als Suzanne. Ze is eigenwijs en koppig, een straatvechter en een pitbull. Het geeft me veel vertrouwen dat deze orkaan nu in de rug van de minder bedeelden van de samenleving blaast. Naast haar wilskracht heeft Suzanne een briljant stel juridische hersenen. Voor mijn werk bij banken (ABN AMRO, BNG Bank, FMO Bank) heb ik veel samengewerkt met grote internationale advocatenkantoren, maar iemand zoals Suus ben ik nog nooit tegengekomen. Vaak denkt ze op een heel ander niveau dan anderen. Een enorm hoog en enigszins merkwaardig niveau. Net zoals Sherlock Holmes niet wist dat de aarde om de zon draaide omdat het niet relevant was om zaken op te lossen, kan Suzanne enerzijds geweldig verbanden leggen en argumenten bouwen. Aan de andere kant kan ze zomaar ineens schreeuwen: “kijk eens wat een raar flapperbeest” tijdens een wandeltocht door de polder, omdat ze nog nooit eerder een bergeend heeft gezien.
Als jullie een Legal Women of the Year zoeken, kijk dan niet verder dan Suzanne Arakelyan.
Zozan Aslan:
Suzanne is een van de weinige advocaten die denkt aan het belang van haar cliënt en net zo lang doorgaat tot het recht zegen viert. Suzanne is een sociale advocaat echt die luistert naar haar cliënt en vecht voor de zaak alsof het om haar eigen belang gaat. Dit gaat zo ver dat ze soms zelfs haar vrije tijd inlevert en hier niets voor rekent voor de extra over uren. Voor Suzanne gaat het belang van haar cliënten voor het financiële belang . In tegenstelling tot andere advocaten die zelf voor het niet opnemen van de telefoon al 12 minuten registeren. Suzanne maakt geen losse beloften en is eerlijk. Als een zaak geen kans van slagen heeft zal ze je dat ook vertellen. Ik vind dat Suzanne een voorbeeld is en moet zijn voor alle andere andere advocaten en daarom hoop ik dat zij deze nominatie wint.