Organisatie

Over ons

De juridische branche is het laatste decennium in ons land op allerlei fronten veranderd. Zo is onder meer het aantal bedrijfsjuristen buitensporig gegroeid en datzelfde geldt voor het aantal freelance juristen. Binnen de advocatuur is het nieuwe begrip niche kantoor ontstaan. Part time werken is bespreekbaar en mogelijk, ook voor partners. Juristen uit verschillende disciplines gaan steeds meer samenwerken. Last but not least is het aantal vrouwelijke juristen enorm toegenomen.

Dat laatste is een mooie reden voor een platform speciaal voor vrouwelijke juristen. Middels Legal Women kunnen vrouwelijke vakgenoten elkaar ontmoeten en met elkaar van gedachten wisselen over de ontwikkelingen in de juridische branche, zij kunnen gebruik maken van elkaars expertise en hun vakkennis vergroten. Op een informele manier kunnen zij hun netwerk uitbreiden en daarmee voordeel doen in de dagelijkse praktijk.

Bestuur Legal Women 2019
Bestuursleden Legal Women v.l.n.r.: Eugenie Nunes, Titia Fuchs en Linda Nekeman-IJdema

Bestuur Stichting Legal Women

Titia Fuchs

Titia Fuchs

Titia Fuchs is advocaat gespecialiseerd in strafzaken bij FuchsvanBaarlenMolleman Advocaten aan de Sarphatistraat te Amsterdam. Hoewel in eerste instantie opgeleid als kunsthistorica heeft zij tussen 1999 en 2006 naast haar toenmalige loopbaan aanvullend een studie civiel en strafrecht gedaan. Vanaf het eerste moment heeft zij het juridische vak volledig omarmd. Zij is begonnen als advocaat bij een van de grote kantoren op de Zuidas (nu Dentons Boekel) waarna zij voor zichzelf begon. In haar praktijk behandelt ze veel verschillende strafzaken – zowel comuun als economisch strafrecht – maar met een nadruk op fraude en vermogensdelicten. Zij staat zowel verdachten als benadeelde partijen bij.

Titia is ook rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord Holland en voorzitter van de Commissie van Toezicht van de Forensisch Psychiatrische Kliniek De Oostvaarderskliniek te Almere.

Linda Nekeman-IJdema

Linda Nekeman-IJdema

Linda Nekeman-IJdema is senior legal counsel en (mede) coördinator van het team Arbeidszaken bij ABN AMRO Bank N.V. Zij is begonnen als bestuursrechtadvocaat bij Kennedy Van der Laan en is vervolgens als arbeidsrechtadvocaat bij Boekel De Nerée (tegenwoordig Dentons Boekel) werkzaam geweest. In 2012 is zij overgestapt naar ABN AMRO, waar zij nog steeds arbeidsrecht praktiseert. Naast het Nederlandse arbeidsrecht richt Linda zich met name op het lokale en internationale arbeidsrecht bij de buitenlandse vestigingen van ABN AMRO.

Behalve bestuurslid van Legal Women, is Linda tevens lid van de Advisory Board van het Global Employment Institute van de International Bar Association (IBA). Naast haar werk schrijft Linda jaarlijks in SDU Commentaar over gelijke behandeling in het arbeidsrecht en publiceert zij met enige regelmaat artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Tevens is zij lid van de CAO Ontslagcommissie, de werkgroep Gelijke Behandeling van de Vereniging voor Arbeidsrecht en de Stichting Florijn (die zich richt op kennisdeling op het gebied van beloningsbeleid binnen de financiële sector).

Eugenie Nunes

Eugenie Nunes

Eugenie Nunes is partner Arbeidsrecht bij Dentons Europe LLP. Zij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht. In haar praktijk legt zij zich toe op juridisch procesmanagement bij outsourcing en overgang van onderneming, HR compliance, reorganisaties en grensoverschrijdende arbeid. Haar praktijk kent als belangrijke component de advisering over de arbeidsrechtelijke aspecten bij fusies en overnames. Zij is voorts geregeld betrokken bij advisering en geschillen over medezeggenschap en collectieve arbeidsovereenkomsten.Eugenie is ook Kantonrechter plaatsvervanger voor het Arrondissement Den Haag. Zij publiceert onder meer op het gebied van grensoverschrijdende arbeid en medezeggenschap en treedt geregeld op als docent bij onderwijsinstellingen.

Raad van Advies

Ilona Tjon Poen Gie

Ilona Tjon Poen Gie

Ilona is eigenaar van werving- en selectiebureau Legal Hunters. Het bureau werft en selecteert juristen vanaf 3 jaar werkervaring tot General Counsels en Partners, maar ook teams en kantoren. Opdrachtgevers zijn advocaten/notarissen/fiscalisten-kantoren, top 500 bedrijven en financiële instellingen. Via het platform www.interimjuristenbank.nl, waarvan zij mede-eigenaar is, bedient zij de juridische interimmarkt op een moderne en transparante manier. Voordat zij begon met werving- en selectie werkte Ilona ruim tien jaar als kandidaat-notaris bij verschillende kantoren. In 2010 kwam Ilona op het idee om Stichting Legal Women te starten. Tot 2017 was zij voorzitter van het bestuur van de stichting. Ilona schrijft geregeld columns en opinies voor verschillende juridische bladen en websites. Ze is al meer dan twintig jaar verbonden aan Lionsclub Gijs, via welke club zij zich regelmatig inzet voor verschillende lokale goede doelen.

Karen Harmsen

Karen Harmsen

Karen Harmsen adviseert en procedeert op het gebied van het vermogens- en insolventierecht en treedt op als curator in faillissementen. Karen heeft jarenlange ervaring op het gebied van (internationale) herstructureringen en insolventies, met name aan de zijde van de onderneming en haar bestuur. Daarnaast treedt Karen regelmatig op voor banken en andere crediteuren die worden geconfronteerd met de financiële problemen van hun klanten. Karen adviseert en procedeert verder veelvuldig op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht, met name op het gebied van de aansprakelijkheid van professionele beroepsbeoefenaren, zoals accountants en belasting- adviseurs, bestuurders en commissarissen. Ook het jaarrekeningenrecht behoort tot het werkterrein van Karen. Naast rechten heeft Karen ook bedrijfseconomie gestudeerd en heeft zij in 1995 de opleiding tot registeraccountant afgerond. Karen publiceert en doceert geregeld op het gebied van het vermogens- en insolventierecht en is redactiemedewerker van het Tijdschrift voor Insolventierecht. Karen is ook bestuurslid van de Vereniging voor Jaarrekeningen- recht en van de Stichting Z. Voor haar overstap naar Rutgers & Posch was Karen vanaf 1996 verbonden aan Stibbe, vanaf 2004 als partner.

Lisette Hendrikse

Lisette Hendrikse

Lisette Hendrikse heeft, na jaren als internationale bedrijfsjurist bij Philips, laatstelijk als General Counsel, Company Secretary en Head of Compliance voor de wereldwijde televisie business, haar bakens verzet en is een bedrijfsjuridisch kantoor begonnen waar men op General Counsel niveau en alles daaronder outsourced legal services kan afnemen. Lisette is bedrijfsjurist met hart en ziel en geeft ook les aan juristen en advocaten die zich willen ontwikkelen tot strategisch sparring partner van de directie van (internationale) ondernemingen. Zij besteedt haar tijd aan het mentoren van start-ups via Rockstart en Start-up Bootcamp tot het begeleiden van allerhande juridische zaken bij scale-ups (bijvoorbeeld massaproductie en internationale distributie) tot het adviseren op vlak van distributiestrategie, prijs strategie en overige zaken welke zowel commercieel als juridisch raakvlak hebben bij merkbedrijven.