Filmvertoning idfa: Advocate

Een portret van de Israëlische mensenrechtadvocaat Lea Tsemel die al meer dan 50 jaar strijdt tegen een discriminerend rechtssysteem in haar land, door voornamelijk Palestijnse terrorismeverdachten te verdedigen.

27 November 2019

20:00

Kitchen & Bar Van Rijn
Rembrandtplein 17
1017 CT Amsterdam

Programma:

20:00 Bijeenkomst met o.a. het bestuur van Legal Women bij café Van Rijn
21:15 Start filmvertoning Advocate tijdens idfa

Bekijk hier de trailer >

De avond wordt gehost door De Groene Amsterdammer. Zo zal er een DocTalk zijn na de film met niemand minder dan Prof. Liesbeth Zegveld, onder andere advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen bij Prakken d’Oliveira en hoogleraar aan de UvA.

Wij brengen deze bijzondere avond graag onder jullie aandacht. Idfa houdt dit jaar bij deze bijzondere avond speciaal voor Legal Women een aantal stoelen vast. Uiteraard ook een uitstekende gelegenheid om relaties die Legal Women een warm hart toedragen voor uit te nodigen. Er is een beperkt aantal plaatsen dus bestel op tijd.

De bijna 75-jarige Lea Tsemel werkt al een heel leven als mensenrechtenadvocaat in Israël, voornamelijk voor Palestijnse terrorismeverdachten. Hoe controversieel haar werk is, blijkt onder meer uit de ontvangst van dit filmische portret: nadat Advocate tot Beste Israëlische Film was gekozen op documentairefestival Docaviv haalde de cultuurminister, onder druk van nabestaanden van slachtoffers van Hamas-aanslagen, scherp uit naar de makers.

De bevlogen advocaat wordt gevolgd tijdens twee zaken: die van een dertienjarige jongen die betrokken was bij een steekpartij en die van een vrouw die een mislukte zelfmoordaanslag pleegde. We zien Tsemel in gesprek met de verdachten, haar eigen team en de pers, waarbij de makers slim en effectief animatie inzetten voor privacy-gevoelige beelden. Daarnaast zijn er interviews met haar man, kinderen en collega’s, die getuigen van haar moed, doorzettingsvermogen en morele onwrikbaarheid. De film blikt ook terug op verschillende spraakmakende zaken uit haar juridische loopbaan die, op een enkele hoopgevende uitzondering na, allen stuitten op een discriminerend rechtssysteem. Hoop op verandering van dit systeem en een scherp oog voor de mens achter elke zaak drijven Tsemel voort.